Uzun zamandır planlıyordum bu kampanyayı yapmayı ..bu güne kısmetmiş..Kampanya için İsmail Bey e çok teşekkür ediyorummm :)
Öncelikle Tarhana Babayı sizlere tanıtmak istiyorum..
Tarhana baba olarakta adlandırılan Mustafa YELDANLI 1938 Uşak dogumlu. Binlerce yıldır süregelen tarhanayı ev ortamında yapıp satmak fikri 1976 yıllarına dayanır. O yıllarda salça ve tarhana gibi şeyler evlerde yapıldığından ilk anda Mustafa Yeldanlı ya yaptığı işin doğru olmadığı söylendi ve alay konusu oldu. Zamanla ve inatla sabrederek yıllarca bunun savaşını verdi. Tarhana desteklenirse domates, soğan, biber, nane, yoğurt satan köylü ayrı ayrı kazanacak ve Türkiye ekonomisine çok büyük katkı sağlanılacağını dili döndüğünce bürokratlara anlatmaya çalıştı. Kimi zaman ciddiye alındı, kimi zaman yüzüne çok güzel denilip arkasından konuşuldu.
Basında, televizyonda ve bültenlerde çıkıyor ama destek bulamıyordu. Kendi ifadesiyle meşhurdu ama zengin değildi. Zenginliği Serdar ve İsmail adında iki oğlu olmasıydı. Zaman içinde gıda tüzüğü ve Sağlık Bakanlığından izin alarak bu üretimini geliştirmeye çalıştı. Yine kendi çabaları ile paslanmaz çelik kazanlarda tarhana karıyor iklim ortamında kurutuyordu. Yıl 2005 Temmuz ayını gösterdiğinde artık yorulmuş oğullarına kendisi ile çalışmasını önerdi. Baba oğul değişmesi gereken makinaları değiştirdiler, eksik olanları tamamladılar. Mustafa Yeldanlı nın yıllarca hayalini kurduğu Tarhana Evi ni açtılar. Eksik olan şeyler o kadar çoktuki herşeyin üstesinden geleceklerine inanmışlar ve bunu kısa zamanda başaracaklarına kendilerini inandırdılar. Ve artık Mustafa YELDANLI kenara çekilip iki oğlununda bu işlerle uğraşmasını buraya kadar getirdiği bayrağı zirveye taşımalarını istemekte.
Sanırım buda TARHANA BABA' NIN en doğal hakkı ! ! !
Tarhana çorbasını sevmeyen yoktur sanırım..Heleki bu aylarda ve bu soğuklarda hayır diyebilecek olacağını sanmıyorumm.. :)
Kampanya sonunda tam 5 kişi bizden hediye paketini kazanacak..Hediye paketinin içinde ne var diyenleri daha fazla meraklandırmadan söylüyorummm :))
*1 adet yarımlık acılı
*1 adet yarımlık tatlı
*1 adet yarımlık mantarlı
*1 adet erıste
Kampanyamıza katılmak ve bu güzel hediyelerden oluşan pakete sahip olmak için yapmanız gerekenlerse..
*blogumu izlemeye alın..
**kampanyayı facebook ya da blogunuzda duyurun,linkini buraya ekleyin..
***Sitemizde satılan ürünlerden 3 tanesinin adını yorum olarak buraya yazın
****Facebookta Tarhana Babayı ekleyin
*****son olarakta kısa ya da uzun En Güzel Tarhana nasıl yapılır buraya yazın..
Şanslı 4 kişiyi random.org aracılığıyla ben secicem ve aynı zamanda en güzel tarhana tarifi yapan 1 kişi kazanacak :)Bunu da İsmail Bey seçecek.. :)
Kampanyamız 12 Kasımda sona erecektir..Katılacaklara bol şans :))
merhaba ;
YanıtlaSilçok severek isteyerek katılıyorum hemen :)
bloğumda paylaştım öncelikle;
http://efsane78.blogspot.com/2010/11/papatya-diyarndan-tarhana-baba.html
face listemde ekli tarhana baba;http://www.facebook.com/?ref=home#!/zeynep.efe
sitedeki beğendiğim ürünler;Uşak Kadıoğlu sucuk-Meşhur Erişte-bebe orijinal kutu
benim tarhana tarifim: :))
MALZEMELER:
3 kilo kırmızı etli biber 2 kilo domates 1 kilo soğan 1 kilo süzme yoğurt 1 demet tarhana otu tuz un
Soğanların kabuklarını soyun, biberlerin çekirdeklerini çıkarın.
Bütün sebzeleri yıkayın ve kabaca doğrayın.
Genişçe bir tencereye biberleri ve domatesleri koyun ve üstüne soğanları ekleyin.Sebzelerin en üstüne tarhana otunu koyun ve 2 su bardağı kadar su ekleyin,tencerenin kapağını kapatın.
Sebzeler yumuşayana kadar normal ateşte pişirin.
Pişirme işlemi bittikten sonra,tahana otunu alın çöpe atın.
Sebzeleri süzün ve suyunu bir kenara alın.Süzdüğünüz sebzeleri robottan geçirin .Kalan sebze suyundan püreye ilave edin, (bir su bardağını geçmemesine dikkat edin).Püreye yoğurdu ve yeterince tuz ilave edin,karıştırın.
Büyük ot dalları olursa onları çıkarın, minicikler kalsın.Un ilave ederek yoğurmaya başlayın, arada hamurun tadına bakarak gerekirse tuz ilave edin.
Hamurun kıvamı aynı ekmek hamuru kıvamında olucak.Üzerine un serpin ve bir bezle örtün, bir gece bekletin.
Tarhananızın daha ekşi olmasını istiyorsanız, o zaman bir kaç gün daha bekletebilirsin,
ben ekşi istemediğim için bir gece tutuyorum.
Kabınızın geniş olmasına dikkat edin, çünkü hamur taşabilir.Ertesi gün tarhananızı serebilirisniz.
Ben balkonda kuruttum.
Masaya yada yere örtü serin ve unlayın .
Bir kaşık yardımıyla hamurun tamamını küçük bezeler halinde bezlere serin.Üzerlerini bastırın.
Üzerleri kabuk tutmaya başlayınca ve çevirme kıvamına gelince,bir ıspatula yardımıyla ters yüz yapın hamurları,Arada hafif unlamayı ihmal etmeyin ki çevirceğiniz zaman elinize yapışmasın.Hafif kurudukça bu sefer hamuru parçalara bölün.
Gidip geldikce evirin ,çevirin ,parçalayın...En sonunda bu hale gelecek, ne çok sert ne çok yumuşak, amman dikkat edin taş gibi olmasın.En sonunda, kurumuş hamurları elekten geçirin, elinizle ovuşturarak.
Elekten geçmeyen çok kurumuş hamurlar olabilir,onlarıda robottan geçirin.
Ama dilerseniz biraz daha kurutup tamamını robottan geçirebilirsiniz.Tarhanayı geniş tepsilere pay ederek serin.
Tepsilerin üzerlerini bir tülbentle örtün, evinizin bir odasında yerleştirin.
Günde bir kaç kez arada karıştırın ve iyice kurumasını bekleyin ,yaklaşık bir hafta kadar.
Bu işlemi yapmazsanız, kavanoza koyduğunuzda tarhananız kurtlanabilir.
Tabii kuruma işlemini beklerken ,tarhananızdan pişirip yiyebilirsiniz......
Tarhana yapımı biraz zahmetlidir, bütün bir gününüzü ona ayırmanız gerekir, sürekli kontrol edip ,evirip çevirmek lazım.
Ama bence buna değer.
AFİYET OLSUN....
ZEYNEP EFE :)
hayırlı olsun kampanyan,firma içimn o grubu ben kurmuştum sonrasında çıktım gruptan,yöneten yoksa sen grupla ilgilen derim kampanyan için daha iyi dönüşler olur..öneri olarak söylemek istedim..
YanıtlaSilselam canım:)bende facebook yok,eşimin facedan http://www.facebook.com/profile.php?id=752940953hakan uzunoğlu kampanyayı duyurdum ve gruba katıldım.Uşak kadıoğlu sucuk,susam ve haşhaş ezmesi,kızılcık tarhanası,ilginç ve dğişik geldi,bunları yazayım dedim.Tarhana tarifim(3 kişilik)3 yemek kaşığı toz tarhana,5 bardak su,1 kaşık salça,1 kaşık tereyağı,tuz,nane
YanıtlaSilyapılışı: Pişirmeden önce tarhanayı 1 bardak suda ıslatın.tencereye yağ,salça ve naneyi hafif karıştırdıktan sonra 4 bardak su ilave edin ve tuz atın.Devamlı karıştırın ki topaklanmasın.Kaynadıktan sonra 5 dakika daha kaynatın.Topak kalmışsa blenderdan da geçirin,bu da benim sırrım:)
esra uzunoğlu
duyurumu yaptım canım.3 ürünü yazıyorum
YanıtlaSilyaş tarhana
uşak kadıoğlu sucuk
susam ve haşhaş ezmesi
ev yapımı salça
kızılcık tarhanası
yok yok yani ne ararsak en doğalından var.buda tarifim
malzemeler:
çorba için:
-yarım yemek kaşığı tereyağı
-1 soğan
-5 su bardağı su
-5 yemek kaşığı kızılcıklı tarhana
-tuz
sosu için:
-tereyağı
-bir tatlı kaşığı nane
-1 tatlı kaşığı pul biber
-sirke
-sarımsak
hazırlanması:
1. soğanı rendeleyin. yarım yemek kaşığı tereyağı ile kavurun. 5 su bardağı soğuk suda 5 yemek kaşığı tarhanayı ezin ve soğanlara ilave edin. devamlı karıştırarak kaynayana kadar pişirin. kaynayınca tuzu ekleyin.
2. sosu için tereyağını eritin. önce naneyi ekleyip 1-2 kez çevirin. ardından pul biberi ekleyip karıştırın. tabaklara aldığınız çorbalara tereyağlı sos, sarımsak ve sirke ekleyerek servis yapın.
http://www.facebook.com/profile.php?id=100000725762346
papatya tarhana babayı tanımayan kalmadı galiba :)
YanıtlaSilfacemde ekli, bir türlü ürünlerini kullanmak nasip olmadı
Tarhananın Yapılışı
Masere kazanına 3/2 miktarda su konduktan sonra, kurulan ocağın üzerindeki saç ayağı üzerine konarak altı yakılır. Lapa gibi bir duruma gelen pilavın altından odunların bir kısmı çekilerek ateşin şiddeti düşürülür. Bu arada tarhana küreği ile yavaş yavaş pilav küreklenmeğe(karıştırılmaya) başlanır. Küreklemenin kendisine has bir usulü vardır. Ona göre yapılmalıdır. Zaman zaman kürek ıslatılır ve ara ara küreğe devam edilir. Pilav piştiğinde kazanın altından odunlar tamamen çekilir. Bir müddet de, bu şekilde ateş közleri üzerinde daha iyi pişirilmeğe devam edilir. Bu arada da kürekleme işi sürdürülür. Pilavın iyice piştiği anlaşılınca közler kazanın ortasından çekilir. Kazanın üzerine büyük sini kapatılarak pişmiş dövme aşı(pilav) bir müddet kendi buharı ile pişmeye bekletilir. Yine arada bir küreklemeğe devam edilir. Kürekleme işi çok mühimdir. Bu işi usta pişiriciler çok iyi beceririler. Pişme işi tamamlandıktan sonra bir süre bekletilen pilav, düz bir yerde yan yana serilen çaputların üzerine leğenlerle çekilerek serilir. Pilav soğumaya başlayınca büyük teştlere alınarak ve üzerine yeteri kadar yoğurt konarak elle iyice yoğrulur. Bir kırat döğme için otuz-kırk kilogram yoğurt konmalıdır. Bir kırat dövme yaklaşık yirmi kilogramdır. Yoğurt yarı yağlı olunca tarhana daha lezzetli ve gevrek olur. Tam yağsız yoğurdun tarhanası gevrek olur denilirse de yanlıştır. Esasında tarhananın gevrek olması için dört şart vardır. Bunun dördü bir arada gerçekleştirilmezse tarhana gevrek ve güzel olmaz. Bu şartlar:
1- Buğdayı sert olmayacaktır. Elbistan yazlığı çok iyi olur.
2- Çok iyi pişirilecek, bilhassa kürekleme işi çok iyi yapılacaktır.
3- Kuruma zamanında hava güneşli ve esinti olacaktır. Hava sıcaklığı 25-30 derece olmalıdır.
4- Yoğurt yarı yağlı, koyun ve keçi yoğurdu olmalıdır.
Tarhanayı yoğurma esnasında aşının içine kekik ve çörek otu karıştırılır. Yoğurma işi bittikten sonra tarhananın serilmesi için hazırlanan yerin bir tarafına sele kurulur. Bunun içine ıslatılmış bezler konur. Yoğrulan tarhana burada toplanır. Üzeri çaputla da örtülerek serme zamanına kadar bekletilir. Serme zamanı sabahın saat 3 ve 4'ü arasıdır. Serme zamanı, serici ve topaç vericilerden oluşan bu işi yapar. Topaç vericiler ekseriya çocuklar veya genç kızlardır. Yoğurtlu aş satır(büyük sitil) veya leğenlere alınarak topaç yapıcılar tarafından topaç yapılıp sericilere verilir. Sericilerde sol ellerine aldıkları topaçları sağ elleri ile hazırlanmış çiğler üzerine çiğ köfte gibi sıkım yaparak ve ellerinin tersi ile bastırmak sureti ile sererler Serme işi çok ince olmalıdır. İncecik yine tarhanada gevrekliği sağlayan ayrı bir unsurdur. Serme işi biten tarhana uygun hava şartlarında iki gün kurur.
Şalgamlı Tarhana Çorbası:
Kahramanmaraş tarhanasından çorba yapılarak içilir Fakat bu çorbanın içine şalgam ilave edilirse çorbaya ayrı bir tat ve rayiha verir. Çorbanın yapılışı şöyledir: tarhana akşamdan bir tencere içine ıslatılarak soğuk suda bekletilir. Sabahleyin içine on iki saat önce suda ıslatılarak bekletilen nohut karıştırılır. Yeteri kadar tuz ve kabuğu soyularak ince ince doğranan şalgam ilave edilip ocakta pişirilir. Kaynadıkça katılaşan çorbaya, su ilave etmek için bir tarafta hazır sıcak su bulundurulur. Çorba döğme taneleri iyice eriyinceye kadar pişirilmeye devam edilir. Çorba piştikten sonra üzerine naneli eritilmiş yağ dökülür ve içine birkaç baş sarımsak ezilerek karıştırılır. Üzerine naneli yağ dökülmüş ve sarımsak ilave edilmiş, kekik, nane; çörekotu, sarımsak kokulu ve şalgam karışımı tarhana çorbası servise hazırdır.
sitedeki begendigim ürünlerden
Acılı tarhana
erişte
Ev yapımı domates ve biber salçası
facede duyurdum http://www.facebook.com/profile.php?id=100001254053586
hadi bana şanss
guzguzelim@gmail.com
selam
YanıtlaSil1 Çay bardağı tarhana
1 Tatlı kaşığı salça
1 Yemek kaşığı sıvı yağ
1 litre su
1 Tatlı kaşığı domatesli soğanlı çeşni
Karabiber
Pulbiber
Nane
Tuz
Hazırlanışı
Yağı, suyu, salça ve tarhanamızı tenceremize alıp ılık suyla karıştırıyoruz.Daha sonra orta ateşte karıştıra karıştıra kaynatıyoruz.Kaynamaya devam ederken çeşni ve baharatlarımızı ilave edip ,kısık ateşte yarım saat pişiriyoruz.
acılı tarhana
kızılcık tarhanası ve yas tarhana
hepsey tamam oldu:D
http://www.facebook.com/home.php?#!/profile.php?id=100001216192556
YanıtlaSilsiteden kızılcık tarhanası
Yaş tarhana
susam ve haşhaş ezmesini beğendim
Bu tarifte annemin tarhanası herkese bol şanslar
MALZEMELER
1,5 kg. kuru soğan
1,5 kg. taze kırmızı biber
2 kg. domates
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
1/2 çay bard. tuz
1 tepeleme yemek kaşığı tuz (hamuruna)
2 kg. süzme yoğurt
Aldığı kadar un
HAZIRLANMASI:
1-Soğanları halka halka doğrayıp tencerenin dibine dizin.Üzerine 1 parmak eninde doğradığınız kırmızı biberleri, küp küp doğradığınız domatesleri yerleştirin.Yıkanmış maydanoz ve dereotlarını doğramadan demet halinde en üste yerleştirin.Üzerine tuzu serpin ve kapağı kapalı halde en kısık ateşte kaynamaya bırakın.Kaynamaya başladıktan sonra kapağını açın.İyice piştikten sonra demet halindeki maydanoz ve dereotunun suyunu elinizle süzüp atın ve tencereyi bir kenarda iyice soğuyuncaya kadar bekletin.
2-Malzemeniz iyice soğuduktan sonra kevgirden geçirin ve geriye kalan posayı atın.
3-Unu bir kaba boşaltın ve ortasını havuz biçiminde açın.İçine süzme yoğurdu,tuzu ve kevgirden geçirilmiş malzemeyi ilave edip yoğurun.Hamurunuzun kıvamı çok sert olmalı!Hazırladığınız hamuru oldukça derin bir mutfak kabına yerleştirin,mutfak kabının üzerini temiz bir bezle örtün ve 10 gün boyunca sabah-akşam 2-3 dk. yoğurun.(Soğuk havalarda 12-13 gün boyunca yoğurun.)
4-10 gün boyunca süren yoğurma işleminizi de tamamladıktan sonra, ayakaltı olmayan bir yere temiz büyükçe bir örtü serin.Örtüye, hamurunuzdan parçalar kopartıp avucunuzun içi ile yassılaştırarak dizin.
NOT:Koparttığınız parçalar ne kadar küçük olursa kurutma ve ufalama işleminiz de o kadar kolay ve başarılı olur.Büyük parçalar halinde kurumaya bırakırsanız dışı kolay kurur ama içi yaş kalır.Dolayısıyla ufalamakta güçlük çekersiniz.)
5-Örtüye dizme işleminiz bittikten sonra, yaklaşık 12 saat ön yüzünü kurumaya bırakın.Daha sonra tersini çevirin ve yine 12 saat kadar kurutun.
NOT:Kurutma işlemi hava sıcaklığına göre değişebilir.Kuruyup kurumadığını anlamak için bir parçayı avuçlarınızın içine alın ve ufalamaya çalışın.Elinize yapışmadan un haline geliyorsa bir sonraki işleme hazır demektir.
6-Kuruttuğunuz parçaları toplayın ve mutfak robotu yardımıyla ufalayın.
NOT:Tarhananızı küçük poşetlere koyup dondurucuda veya buzdolabında daha uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
akucu07@windowslive.com
şartlar tamam.
YanıtlaSilfacede ekledım.
beğendim 3 ürün
erişte, sucuk ve standart paket tarhana
tarifim..
ben tarhanayı önce 5-6 kaşık ıslatıyorum..
daha sonra tencereye yağ koyup içine salça atıp biraz kavuruyorum. sonra soguk su ekliyorum ve tarhanıyı katıyorum. devamlı karıştırıyorum. 1-2 kaynamadan sonra içine 1-2 diş sarımsak kıyıyorum. kekik ve kırmızı pul biber ekliyorum. bir kere daha fokurdatıp, indiriyorum..
çok lezzetli oluyor. tavsiye ederim.
blogum
http://nesekilavuz.blogspot.com/2010/11/papatya-diyartarhana-baba-5-kisiye5.html
Neşe kılavuz
Öncelikle blog duyurum.
YanıtlaSilhttp://gizemlitosbaga.blogspot.com/2010/11/papatya-tarhana-baba-ile-icimizi.html
Face de ekledim.
http://www.facebook.com/profile.php?id=100001478179835
Siteden seçtiğim 3 ürün ise şöyle:
Ev yapımı domates ve tatlı biber salçası
Mantarlı Acısız Tarhana
250 gr Orijinal Kutu.
Tarhana çorbası nasıl pişirirsin dersen;
Önce neler lazım ondan başlayayım:
- 3 yemek kaşığı tarhana,
- 1 yemek kaşığı salça,
- 5 su bardağı su
- Margarin (arzuya göre tereyağ)
- 1 diş sarımsak,
- Tuz ve nane.
Zaten, tarhana öyle birşey ki, sadece suda çözülse bile lezzetli olur aslında :)
Öncelikle kesinlikle tarhanayı yaklaşık 1 bardak ılık suda eritiyoruz. Bu topaklanmayı önlemenin önkoşulu. Margarini eritiyoruz. Salçayı ilave edip kavuruyoruz. Üzerine 5 Su bardağı sıcak su koyuyoruz. Tuzunu ekliyoruz. Sonra, erittiğimiz tarhanayı yavaş yavaş ve durmadan karıştırmak suretiyle ilave ediyoruz. Tarhana çorbası pişirirken devamlı karıştırmak şarttır. Yoksa topak olur. Kaynayıncaya kadar hiç durmadan karıştırıyoruz. Kaynadıktan sonra altını kısıp bir 5 dakika kadar daha pişiriyoruz. Nanesini ilave edip kapağını kapatıyoruz...
Allah'ım canım çekti, mis gibi :)
Afiyet olsun.
Umarım kazanırım, çünkü Manisalıyım, tarhana bizde ritüeldir ve buna rağmen hiç mantarlı tarhana çorbası içmedim. Tozundan yaprağına, beyazından kırmızısına birçok çeşidini gördüm yörelerde ama, mantarlı benim için ilk. O yüzden de kazanmak ve denemek çok istiyorum.
Kampanya için Babamıza teşekkürler. Sana da Papatyam :)
gizemli tosbaga
lazyemy@gmail.com
merhaba sitede beğendiğim ürünler
YanıtlaSilkızılcık tarhanası
yaş tarhana
mantarlı acısız tarhana
tarifim
YAŞ TARHANA ÇORBASI
3 çorba kaşığı süzme yoğurt
2 adet domates
Yarım adet kırmızı biber
1 adet ufak kuru soğan
3 çorba kaşığı un
1 tatlı kaşığı tuz
Soğan ve domates rendelenir, biber çok ince kıyılır. Üzerine yoğurt, un katılır bir güzel karıştırılır. Sonra süzgeçten geçirilir ve tencereye aktarılır. Üzerine tuz ve 5 su bardağı su konur. Kaynama noktasına gelene kadar karıştırarak pişirilir. Daha sonra kısık ateşte 5 dakika daha pişrdikten sonra servise sunulur.
face sayfasına katıldım kampanyayı face de duyurdum http://www.facebook.com/home.php?#!/profile.php?id=1119291518
fatma özdemir
fsonmez44@mynet.com
Mükümmel kampanya için teşekkürlerrr :D
YanıtlaSilfacebookta duyurumu yaptım;
http://www.facebook.com/?ref=logo#!/profile.php?id=100001338385800
Siteden beğendiğim ürünler;
Ev ekmeği,
Yaş tarhana,
mantarlı acısız tarhana :=))
Facebookta ekledim veeeee iştee tarifimm :D
Ama acmiyim ya ölçülerle yapıyorum dalga geçmeyinn :=))))
5 Kaşık tarhanayı bir kaseye koyup 6 bardak sıcak suda karıştırıyorum.2 diş sarımsak,1 domates,2-3tane biber baharatlar ve naneyi robota çekip yağda kavurduktan sonra hazırladığım tarhanayı katıp kaynayana kadar karıştırıyorummm :P :DDD
slm şartlar tamam face adım reyhan dönmez blogumda yayınladım.sevgilerimle
YanıtlaSilev yapımı salça
kızılcık tarhanası
yaş tarhana
KITIR EKMEKLİ TARHANA ÇORBASI
Malzemeler
2 çorba kaşığı tarhana
1 domates rendesi
1 çorba kaşığı sıvı yağ
Tuz
Karabiber
4 su bardağı su
2 dilim ufak doğranmış bayat ekmek
1 çorba kaşığı sıvı yağ(tercihan zeytinyağ)
Yapılışı
Tencerede yağ kızdırılıp domates rendesi beş dakika kavrulur.
Su eklenip tarhana da karıştırarak malzemeye katılır.
Sürekli karıştırılarak kaynaması beklenir.
Kaynayınca altı kısılarak on dakika daha kaynatılır.
Bir tavada yağ kızdırılır.
Ekmekler de atılarak kızarana kadar kavrulur.
Servis yaparkan kıtırlar çorbanın üzerine sıcak sıcak konur.AFİYET OLSUN :)
http://iyikivarsinpasam.blogspot.com/2010/11/papatya-diyar-tarhana-babadan-5-kisiye.html
reyhan dönmez
rey_ka_ers@hotmail.com
http://iyikivarsinpasam.blogspot.com/2010/11/papatya-diyar-tarhana-babadan-5-kisiye.htm
izledim blogunuzu.
YanıtlaSilfacemde duyurdum.http://www.facebook.com/profile.php?id=100001042531810.
ev yapımı salça
kızılcık tarhanası
yaş tarhana
en güzel tarhana
Kırmızı biber, domates, soğan, yoğurt, maydanoz, nane, un aldınız mı alışveriş işi tamam. Nasıl yapılacağının tarifi ayrıntılı olarak aşağıda. Tarhana hamuru ilk yoğrulduktan
5-6 gün sonra kuruması için seriliyor. Serme gününde hemen hemen bütün gün tarhana parçalarını alt üst etme ile uğraşacağınızdan evde olduğunuz bir güne denk getirin. Çalışanlar bile kolaylıkla yapabilir.
Bu tarif pembe renkli, hatay’da yapılan top tarhana ve ülkemizdeki diğer nefis tarhanaları da unutmadık ama annemizin hatta babaannemizin senelerdir yaptığı aile tarifimiz bu.
Tarhana
Malzeme:
6 kg salçalık kırmızı biber
3 kg domates
2-3 baş iri soğan
1 demet maydanoz
1 demet taze nane
1 kg yoğurt
1 çorba kaşığı kekik
1 çorba kaşığı karabiber
Bir avuç kaya tuzu (dövülmüş)
Aldığı kadar un (yaklaşık 6-7 kg)
Hazırlanışı:
Kırmızı biberleri birkaç su yıkayıp süzün. Sap ve çekirdek kısımlarını, varsa çürüğünü çarığını ayıkladıktan sonra yarım parmak boyunda doğrayın. Az suyla iyice yumuşayana kadar haşlayın. Haşlama suyunu süzün, biber posasını kevgirden geçirerek kabuklarını ayırın. Biberi tekrar ateşe koyun, koyulaşana kadar pişirin.
İyice yıkanıp süzülmüş domates ve soğanı rendeleyin. Maydanozla naneyi iyice yıkayıp süzün, ince ince kıyın. Bu sebzelerin üzerine biber püresini, yoğurdu, kekik, karabiber ve tuzu ilave edin. Üzerine azar azar un koyarak yoğurmaya başlayın. Sert bir hamur kıvamına gelene kadar yoğurun.
Hamurun rahatça sığabileceği büyüklükte bir tencereye yerleştirin. Üstüne kapağını örtün.
5 gün boyunca her gün biri sabah, biri akşam olmak üzere hamuru iki kez yoğurun. Hamur ıslaklaştığında üzerine biraz un yedirerek yoğurun. 5 gün boyunca hamur kendiliğinden mayalanmaya ve kabarmaya başlamış olacaktır. Hava yeteri kadar sıcaksa beşinci gün hamur ele yapışmamaya başlar, kendiliğinden sertleşir. Bu kıvama geldiğinde kurutma için hazır demektir.
Balkon veya teras gibi güneş alabilecek geniş bir alanı sabah erkenden yıkayıp kurumasını bekleyin. Üzerine temiz bir çarşaf serin. Tarhana hamurundan avuç büyüklüğünde parçalar kopararak çarşafa yan yana dizin.
Bu parçalar güneşte kurudukça tersyüz edin, elinizde daha küçük parçalara bölün. Sıcak havada bir günde kuruyabilir. Eğer kurumamışsa akşam evin içine alıp sabah tekrar güneşe serin.
Kurumuş tarhanaları elinizde ovarak ve kevgirden geçirerek ince bulgur veya irmik boyunda ufalayın. Toz tarhana elde etmek isterseniz mutfak robotundan çekebilirsiniz.
Ufalanmış tarhanayı geniş tepsilere serin. Bir iki güneşte kurumaya bırakın. Hava yeteri kadar sıcak değilse düşük ısılı fırında yarım saat kadar fırınlayabilirsiniz.
Bez torbalara doldurup serin ve havadar bir yerde saklayın. Rutubetli bir yerde yaşıyorsanız buzdolabında da muhafaza edebilirsiniz.
elif çayırcık
cerenzade@hotmail.com
izledim .duyurdum facemde http://www.facebook.com/profile.php?id=100001042531810.
YanıtlaSilkızılcık tarhanası
yaş tarhana
mantarlı acısız tarhana
Kırmızı biber, domates, soğan, yoğurt, maydanoz, nane, un aldınız mı alışveriş işi tamam. Nasıl yapılacağının tarifi ayrıntılı olarak aşağıda. Tarhana hamuru ilk yoğrulduktan
5-6 gün sonra kuruması için seriliyor. Serme gününde hemen hemen bütün gün tarhana parçalarını alt üst etme ile uğraşacağınızdan evde olduğunuz bir güne denk getirin. Çalışanlar bile kolaylıkla yapabilir.
Bu tarif pembe renkli, hatay’da yapılan top tarhana ve ülkemizdeki diğer nefis tarhanaları da unutmadık ama annemizin hatta babaannemizin senelerdir yaptığı aile tarifimiz bu.
Tarhana
Malzeme:
6 kg salçalık kırmızı biber
3 kg domates
2-3 baş iri soğan
1 demet maydanoz
1 demet taze nane
1 kg yoğurt
1 çorba kaşığı kekik
1 çorba kaşığı karabiber
Bir avuç kaya tuzu (dövülmüş)
Aldığı kadar un (yaklaşık 6-7 kg)
Hazırlanışı:
Kırmızı biberleri birkaç su yıkayıp süzün. Sap ve çekirdek kısımlarını, varsa çürüğünü çarığını ayıkladıktan sonra yarım parmak boyunda doğrayın. Az suyla iyice yumuşayana kadar haşlayın. Haşlama suyunu süzün, biber posasını kevgirden geçirerek kabuklarını ayırın. Biberi tekrar ateşe koyun, koyulaşana kadar pişirin.
İyice yıkanıp süzülmüş domates ve soğanı rendeleyin. Maydanozla naneyi iyice yıkayıp süzün, ince ince kıyın. Bu sebzelerin üzerine biber püresini, yoğurdu, kekik, karabiber ve tuzu ilave edin. Üzerine azar azar un koyarak yoğurmaya başlayın. Sert bir hamur kıvamına gelene kadar yoğurun.
Hamurun rahatça sığabileceği büyüklükte bir tencereye yerleştirin. Üstüne kapağını örtün.
5 gün boyunca her gün biri sabah, biri akşam olmak üzere hamuru iki kez yoğurun. Hamur ıslaklaştığında üzerine biraz un yedirerek yoğurun. 5 gün boyunca hamur kendiliğinden mayalanmaya ve kabarmaya başlamış olacaktır. Hava yeteri kadar sıcaksa beşinci gün hamur ele yapışmamaya başlar, kendiliğinden sertleşir. Bu kıvama geldiğinde kurutma için hazır demektir.
Balkon veya teras gibi güneş alabilecek geniş bir alanı sabah erkenden yıkayıp kurumasını bekleyin. Üzerine temiz bir çarşaf serin. Tarhana hamurundan avuç büyüklüğünde parçalar kopararak çarşafa yan yana dizin.
Bu parçalar güneşte kurudukça tersyüz edin, elinizde daha küçük parçalara bölün. Sıcak havada bir günde kuruyabilir. Eğer kurumamışsa akşam evin içine alıp sabah tekrar güneşe serin.
Kurumuş tarhanaları elinizde ovarak ve kevgirden geçirerek ince bulgur veya irmik boyunda ufalayın. Toz tarhana elde etmek isterseniz mutfak robotundan çekebilirsiniz.
Ufalanmış tarhanayı geniş tepsilere serin. Bir iki güneşte kurumaya bırakın. Hava yeteri kadar sıcak değilse düşük ısılı fırında yarım saat kadar fırınlayabilirsiniz.
Bez torbalara doldurup serin ve havadar bir yerde saklayın. Rutubetli bir yerde yaşıyorsanız buzdolabında da muhafaza edebilirsiniz.
Tarhana hamurunun içine dereotu, haşlanmış nohut, hamur mayası gibi farklı malzemeler katanlar da vardır.
merhaba bloğunu izliyorum
YanıtlaSilsitede beğendiğim ürünler
sucuk
ev ekmeği
yaş tarhana
TARHANA ÇORBASI
2 Çorba kaşığı tarhana
1 çorba kaşığı yağ
3 su bardağı etsuyu
Yarım su bardağı su
bir miktar kırmızı toz biber
yeteri kadar tuz
Bir kap içinde tarhana, yarım bardak soğuk su ile ıslatılır. Çorba pişeceği kap içinde et suyu kaynatılır. Islatılmış tarhana bir telle karıştırarak et suyuna yedirilir. Ağır ateşte pişirilir. Yağda kavrulmuş kırmızı biber, zar gibi ince küçük doğranmış yağda kızarmış ekmek üzerine konur, servis yapılır.
face sayfasına katıldım kampanyayı face de duyurdum
http://www.facebook.com/profile.php?id=100001534415425
deniz_8180@mynet.com
merhaba,izleyicinim,faceden tarhana baba'yı ekledim,sitede satılan üç ürün
YanıtlaSilkızılcık tarhanası
mantarlı acısız tarhana çorbası
susam ve haşhaş ezmesi
kampanyayı facede duyurdum.
http://www.facebook.com/profile.php?id=100000736512401
sucuklu tarhana çorbası tarifi
Malzemeler
6 çorba kasığı tarhana
200 gram sucuk
1 çorba kasığı salça
1 çay bardağı mısırözü yağı
7-8 su bardağı su
Yeteri kadar tuz
Üzerine rendelenmiş kasar peyniri
Yapılışı
Tencereye yağı alın. Küçük doğranmış sucukları ekleyip kavurun. Tarhanayı da kavrulan sucuklarla 1-2 sefer çevirin.
Sıcak suyu yavaş yavaş tarhanaya ekleyin. Salça da ilave edip, koyulastırın.
Kısık ateşte kaynamaya bırakın. 10 dakika kaynatıp ocaktan alın. Üzerine rendelenmiş kasar peyniri serpin.
tarhana tarifimde şöyle
1 kilo kuru soğan..yarım kilo kırmızı salçalık biber..Acı kırmızı biber(miktarı keyfe göre..1/2 kilo)..bBirer demet dereotu nane maydanoz..Bolca sarmısak.(yarım kafa uygun)..Bir kilo domates kabukları çekirdekleri ayıklanmış...biberlerin de çekirdeklerini temizlemekte fayda var.
Acı biber az suda kaynatılacak..Robotta çekilecek.
Soğan robottan geçirilip pişirilecek..Sarmısak çekilip eklenecek..
Dereotu nane maydanoz robottan geçirilecek. Domatesler de..Hepsi aynı kapta biraz daha pişirilecek.
(Bulunursa tarhana otu da katmak gerekiyor.)
Ateşten alınarak bir kilo yoğurt karıştırarak katılacak..
(Ateşteyken malzeme eğer biraz su katarsanız..Yoğurt eklediğinizde, malzemenin acılı nefis bir suyu oluyor..Buna böce denir..Süzüp içmenin tadı bambaşka.. Ben dolapta tutuyorum suyunu, arasıra içmek için.)
Suyunu da içtikten sonra, kıvamlı bir hamur elde edene kadar un eklenecek.
8 kilo kadar un katmanız gerekebilir. Bu kadarı da çok derseniz ölçülerde azaltma yapabilirsiniz..
büyük bir kapta üstü örtülerek mayalanamaya bırakılacak. İki gün yeterli. arasıra karıştırılacak.Hamur kabaracak iyice.
Temiz bir örtüye parçalar halinde serilecek, gölgede kurumaya başlayacak .Arasıra parçalar bölünecek, çevrilecek hızlı kuruması için..
ceviz iriliğe kadar küçülüp kıvamı uygunlaşınca, robotta un haline getirilecek..
İyice kuruyup nemini kaybedene kadar, günlerce gölgede karıştırılarak kurutulacak. Geniş bir tepside, tamamen kuruduktan sonra kavanozlara doldurun afiyet olsun.
gülay çetinkaya
glcenaz@hotmail.com
Tarhana babayı hep duyuyordum radyoda.hiç denemedim.umarım nasip olur denemek.
YanıtlaSilhttp://www.facebook.com/?ref=home#!/profile.php?id=100001661120101&v=wall
kampanyayı bu linkte duyurdum.izleyicinizim.facede tarhana babaya üye oldum. sitedeki üç ürünün adı:
Uşşak ev eriştesi
yaş tarhana
Uşak kadıoğlu sucuk
En güzel tarhana pişirmeden bir kaç saat önce suya ıslatılan, pişirme esnasında içine tarhana ve sudan başka biraz salça eklenen ve piştikten sonra üstüne kızdırılmış tereyağı dökülüp afiyetle yenen tarhanadır.
yanasip1@gmail.com
izleyicinim. Kızım bu çorbaya bayılıyor bana çıkar inşallah :) Hadi bakalım şartlar
YanıtlaSilmantarlı acısız tarhana
erişte sucuk ve ekmeği beğendim facebookta gruba katıldım
çorbanın pişirilişi ben şu şekilde yapıyorum
1 çay bardağı toz tarhana
1 çay kaşığı tuz
1 tutam kırmızı biber
2 çay kaşığı margarin
5 su bardağı ılık su ( veya et suyu içine bulyonda atılabilir)
istenilirse sarmısakta konulablir ama benim bebeğim olduğu için pek tercih etmiyorum
Toz tarhana bir kasede bir bardak ılık suyla ıslatılıp eritilir.
Diğer tarafa bir tencereye 4 bardak ılık suyla silme bir çay kaşığı tuz konur.
Orta ateşte kaynamaya bırakılır.
Su kaynamaya başlayınca kase içinde ezip sulandırılmış tarhana,karıştırmaya ara vermeksizin sicim gibi ince bir biçimde akıtılarak tencereye dökülür,karıştıra karıştıra pişirilir.
10 dk. sonra çorbanız hazırdır.
Kaselere veya çukur tabaklara boşaltıldıktan sonra içine kırmızıbiber bulunan margarin kızdırılıp çorbanın üstüne dökülerek servis yapılır.
HAMURU İÇİN anneme sordum o da şu şekilde anlattı
MALZEMELER
2 kğ UN ( yarı yarıya olmak üzere irmikde konulabilir..irmik koyu bir kıvam verir.
1 kğ domates, 1 kğ kırmızı biber, 1-2 adet soğan
1 kğ yogurt- süzme olursa daha iyi. yok ise 1,5 -2 kğ taze yogurt olabiliristeyen 500 gr kaymakda koyarsa hımmm çok lezzetli olur.
çörtük,çürtük denilen bir ot vardır baharatçılarda satılır. isteyen bunu akşamdan az suyun içine ıslatır ve suyunu kullanır. değişik bir lezzet ve koku verir tarhanaya.
250 gr kadar nohut haşlanır püre haline getirilp kullanılır. isteyen tabi. koymasanda olur.
bir avuç kuru nane-isteyen hamurun içine koysun. istemeyen çorbaya pişerken koysun.
1 fincan tuz- tuz kullanmayan koymasın
değişik lezzet isteyenler kereviz sapını kaynatıp,suyunu koyabilirler.
YAPILIŞI
Önce domatesler ve biberleri ve soğanları düdüklüde 1 bardak suyla pişirelim. Sulanacak zaten.Sonra süzgeçten geçiririp bir kenara koyalım. Hamurunu yapacağımız kabın içine un,tuz, yogurt ( isteğe göre nohut, irmik, haşlanmış sogan)koyalım. içine süzgeçten geçen domatesimizi dökelim. Ve çokda sert olmayan bir hamur yapalım. Hamur ellerimize yapışmasın. Cıvık ise un ilave edin. Nane kurusunu koyun. Yogurduğunuz kab biraz derin olmalı. Kabın içinde üzerine bir örtü örtmek kaydıyla 21 gün bekleticez. Ama hergün 1-2 kere karıştırmak şartıyla. Şimdi tarhanın şöyle bir felsefesi vardır. 1.hafta ekşir, 2.hafta acır, 3.hafta tatlanır derler. Öyle de oluyor. Eger hamurunuzdan 19 günde hoş bir koku gelirse olmuş,tatlanmış demektir. Hani kendine özgü bir tarhana kokusu vardır yaa.
Geldik 3 hafta sonraya. Hamurdan kaşık kaşık alarak sofra bezine koyuyorsunuz. Gölge bir yer olacak güneşe çıkarmayın. Vee hamurların kuruyup tavına gelmesini bekleyin. Haa biraz fazla kurudu önemli değil. Elimizde tavını anlamak için hamuru oğuştururuz. Elimize yapışmıyorsa tamamdır.
Hamurlar kurudu ister elinizde un haline getirin ister robota koyun.Birkaç gün daha havalandırın. Pişirmyeye hazırdır.
http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=100001663629693 kampanyanı facebookta duyurdum
sema kırıcı
sema_adnan06@hotmail.com
selam blogunu izlemeye aldım kendi blogumda paylaştım ve face sayfamda kampanyayı duyurdum
YanıtlaSilhttp://www.facebook.com/profile.php?id=100001204304673#!/profile.php?id=100001419525753
Tarhaba Baba sitesinde 3 tane çok güzel ürünler begendim
1-Uşşak Ev Eriştesi
2-Uslu Selim Susam Ezmesi
3-Yeldanlızade Yaş Maya
Facebook ta Tarhana Babayı ekledim
En güzel tarhana bu şekilde yapılır Tarhana Babadan çalıntı :))))
Domates,Biber,Soğan,Nane,Yoğurt ile edilip un ile yoğrulur 3 hafta boyunca hergün karıştırılarak havalandırılır.Mayalanma süresi sonunda yazın gölgede kurutularak irmik haline getirilip bez torbalarda paketlenir :)))
BUDA BENİM TARİFİM :)))
Tarhana
Malzeme:
6 kg salçalık kırmızı biber
3 kg domates
2-3 baş iri soğan
1 demet maydanoz
1 demet taze nane
1 kg yoğurt
1 çorba kaşığı kekik
1 çorba kaşığı karabiber
Bir avuç kaya tuzu (dövülmüş)
Aldığı kadar un (yaklaşık 6-7 kg)
Hazırlanışı:
Kırmızı biberleri birkaç su yıkayıp süzün. Sap ve çekirdek kısımlarını, varsa çürüğünü çarığını ayıkladıktan sonra yarım parmak boyunda doğrayın. Az suyla iyice yumuşayana kadar haşlayın. Haşlama suyunu süzün, biber posasını kevgirden geçirerek kabuklarını ayırın. Biberi tekrar ateşe koyun, koyulaşana kadar pişirin.
İyice yıkanıp süzülmüş domates ve soğanı rendeleyin. Maydanozla naneyi iyice yıkayıp süzün, ince ince kıyın. Bu sebzelerin üzerine biber püresini, yoğurdu, kekik, karabiber ve tuzu ilave edin. Üzerine azar azar un koyarak yoğurmaya başlayın. Sert bir hamur kıvamına gelene kadar yoğurun.
Hamurun rahatça sığabileceği büyüklükte bir tencereye yerleştirin. Üstüne kapağını örtün.
5 gün boyunca her gün biri sabah, biri akşam olmak üzere hamuru iki kez yoğurun. Hamur ıslaklaştığında üzerine biraz un yedirerek yoğurun. 5 gün boyunca hamur kendiliğinden mayalanmaya ve kabarmaya başlamış olacaktır. Hava yeteri kadar sıcaksa beşinci gün hamur ele yapışmamaya başlar, kendiliğinden sertleşir. Bu kıvama geldiğinde kurutma için hazır demektir.
Balkon veya teras gibi güneş alabilecek geniş bir alanı sabah erkenden yıkayıp kurumasını bekleyin. Üzerine temiz bir çarşaf serin. Tarhana hamurundan avuç büyüklüğünde parçalar kopararak çarşafa yan yana dizin.
Bu parçalar güneşte kurudukça tersyüz edin, elinizde daha küçük parçalara bölün. Sıcak havada bir günde kuruyabilir. Eğer kurumamışsa akşam evin içine alıp sabah tekrar güneşe serin.
Kurumuş tarhanaları elinizde ovarak ve kevgirden geçirerek ince bulgur veya irmik boyunda ufalayın. Toz tarhana elde etmek isterseniz mutfak robotundan çekebilirsiniz.
Ufalanmış tarhanayı geniş tepsilere serin. Bir iki güneşte kurumaya bırakın. Hava yeteri kadar sıcak değilse düşük ısılı fırında yarım saat kadar fırınlayabilirsiniz.
Bez torbalara doldurup serin ve havadar bir yerde saklayın. Rutubetli bir yerde yaşıyorsanız buzdolabında da muhafaza edebilirsiniz.
Tarhana hamurunun içine dereotu, haşlanmış nohut, hamur mayası gibi farklı malzemeler katanlar da vardır.
Herkese başarılar dilerim :)))
Ebru Sönmez
apsentxx25@hotmail.com
mrb cnm
YanıtlaSilmantarlı acısız tarhana
uşak kadıoğlu sucuk
ev ekmeğı
YAŞ TARHANA TARİFİ KURUTULMADAN YAPILIP SAKLANAN
MALZEMELER
1 kilo yoğurt
1 kilo salçalık biber
1 kilo domates
1 kilo soğan
1 adet ekmek hamuru
4 kilo un
Acı biber,çok az tarçın, çekilmiş karanfil
YAPILIŞI
Biberler salça yapılır gibi haşlanır, kabukları soyulur ve blendırda ezilir domatesler rendelenip hafif ateşte suyu çektirilir, soğanlar rendelenir, onlarda suyunu çekene kadar ateşte pişer ,yoğurt,hamur mayası çok az tuz ve baharatları katılıp katı bir hamur yoğurulur üzeri kapatılarak bir hafta hiç ellenmeden ekşimesi beklenir bir hafta sonra tekrar bol tuzlanarak iyice yoğurulup kapaklı bir kaba koyup üzerine temiz bir bez örtülerek buz dolabına konur bez ıslandıkça değiştirmek gerekiyor gerekli olduğu zaman üzerinden alınıp sulandırılarak pişirilir. ( Blendırda çok azsu koyulup biraz çalıştırınca çabuk hazır oluyor ) İstenirse derin dondurucuda küçük parçalara bölerekte saklanabilir senelerce bozulmadan duran kurutma derdi olmayan herkesin yapabileceği bir okadarda lezzetli bir tarhana .
face duyurum
http://www.facebook.com/profile.php?id=528858840#!/profile.php?id=528858840
herkese bolşans
parmakkurabiye@gmail.com
nihan keçeci tali
Merhaba sitede satılan 3 ürün: ev ekmeği,yaş tarhana ve kızılcık tarhanası. Gruba katıldım kampanyayı face'de duyurdum: http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=100001054627379 ve köy usulü tarhana tarifim:
YanıtlaSilMalzemeler:
6 kg salçalık kırmızı biber
3 kg domates
2-3 baş iri soğan
1 demet maydanoz
1 demet taze nane
1 kg yoğurt
1 çorba kaşığı kekik
1 çorba kaşığı karabiber
Bir avuç kaya tuzu (kirli tuz)
Aldığı kadar un (yaklaşık 6-7 kilo kadar)
Hazırlanışı: Kırmızı biberleri birkaç su yıkayıp süzülür. Sap ve çekirdek kısımlarını, varsa çürüğünü ayıkladıktan sonra yarım parmak boyunda doğranır. Az suyla iyice yumuşayana kadar haşlanır. Haşlama suyunu süzüp, biber posasını kevgirden geçirerek kabuklarını ayırılır. Biber tekrar ateşe koyup, koyulaşana kadar pişirilir.İyice yıkanıp süzülmüş domates ve soğan rendelenir. Maydanozla nane iyice yıkanıp süzülür, ince ince kıyılır. Bu sebzelerin üzerine biber püresi, yoğurt, kekik, karabiber ve tuzu ilave edelir. Üzerine azar azar un koyarak yoğurmaya başlanır. Sert bir hamur kıvamına gelene kadar yoğurulur. Hamurun rahatça sığabileceği büyüklükte bir tencereye yerleştirilir. Üstüne kapağını örtüp 5 gün boyunca her gün bir sabah, bir akşam olmak üzere hamuru iki kez yoğurulur. Hamur ıslaklaştığında üzerine biraz un yedirerek yoğurulur. 5 gün boyunca hamur kendiliğinden mayalanmaya ve kabarmaya başlamış olacaktır. Hava yeteri kadar sıcaksa beşinci gün hamur ele yapışmamaya başlar, kendiliğinden sertleşir. Bu kıvama geldiğinde kurutma için hazır demektir. Balkon veya teras gibi güneş alabilecek geniş bir alanı sabah erkenden yıkayıp kuruması beklenir. Üzerine temiz bir çarşaf serilir ve tarhana hamurundan avuç büyüklüğünde parçalar kopararak çarşafa yan yana dizilir .Bu parçalar güneşte kurudukça tersyüz edip, elimizde daha küçük parçalara bölünür. Sıcak havada bir günde kuruyabilir. Eğer kurumamışsa akşam evin içine alıp sabah tekrar güneşe sermek gerekir.Kurumuş tarhanaları elimizde ovarak ve kevgirden geçirerek ince bulgur veya irmik boyunda ufalanır. Toz tarhanayı daha ufak elde etmek için mutfak robotunda çekebiliriz.Ufalanmış tarhana geniş tepsilere serilir. Bir iki gün güneşte kurumaya bırakalım. Hava yeteri kadar sıcak değilse düşük ısılı fırında yarım saat kadar fırınlayabilirsiniz. Bez torbalara doldurup serin ve havadar bir yerde saklanır. Rutubetli bir yerde yaşıyorsanız buzdolabında da muhafaza edebilirsiniz.Tarhana hamurunun içine dereotu, haşlanmış nohut, hamur mayası gibi farklı malzemeler katanlar da vardır.
NURAN EKİCİ ekici.nuran@hotmail.com
http://www.facebook.com/?ref=home
YanıtlaSilmantarlı acısız tarhana
kızılcık tarhanası
yaş tarhana
Tarhananın Malzemeleri
6 kg süzme yoğurt
3 kg yoğurt
10 su bardağı yarma
1/2 kg süt
4 adet yumurta
1 su bardağı un
tuz
Büyük bir kaba süzme yoğurdu alın ve ısınıp dağılmaya başlayıncaya kadar bekleyin. Üzerine yarmayı ekleyin. Başka bir yerde hazırlamış olduğunuz yoğurt, un, yumurta ve sütü çırparak süzme yoğurda ekleyin ve koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirin. Koyulaşınca ateşten almadan önce tuzunu ekleyin. Temiz örtüler serdiğiniz tepsilerek kaşık yardımı ile birer birer dökün ve güneşte iyice kurumasını bekleyin(bu işlem bir günde olmaz uzun süre saklayacağınız için iyice kurumasını sağlayın.)bunu un haline getirmiyoruz parça parça oluyo.
çorbasıda şu şekilde
Daha öncede hazırlamış olduğunuz tarhanadan her kişi için 2 adet olmak üzere alın ve bir gün öncesinden suda bekletin. Çorbayı yapmaya başlarken suda bekletmiş olduğunuz tarhanaları elinizle iyice ezin ve mümkün olduğunca ufak parçalara ayırın. Üzerine su ekleyerek kaynamaya bırakın. İyice pişip çorba kıvamına gelene kadar(yoğurdun suya çıkmış olması gerekiyor) kaynatın. Gerekirse su ilaveleri yapabilirsiniz. Dilerseniz içine bir bağ sarımsağı keserek atabilirsiniz. Çorbayı ocaktan aldıktan sonra küçük bir tavaya 2 yemek kaşığı sıvıyağda nane yapın ve çorbanın üzerine dökün. Afiyet olsun.
emine genç
emineburak@mynet.com
mrb tüm şartlar tamam
YanıtlaSilUşşak Ev Eriştesi
kızılcık tarhanası
mantarlı acısız tarhana
Malzeme:
6 kg salçalık kırmızı biber
3 kg domates
2-3 baş iri soğan
1 demet maydanoz
1 demet taze nane
1 kg yoğurt
1 çorba kaşığı kekik
1 çorba kaşığı karabiber
Bir avuç kaya tuzu (dövülmüş)
Aldığı kadar un (yaklaşık 6-7 kg)
Hazırlanışı:
Kırmızı biberleri birkaç su yıkayıp süzün. Sap ve çekirdek kısımlarını, varsa çürüğünü çarığını ayıkladıktan sonra yarım parmak boyunda doğrayın. Az suyla iyice yumuşayana kadar haşlayın. Haşlama suyunu süzün, biber posasını kevgirden geçirerek kabuklarını ayırın. Biberi tekrar ateşe koyun, koyulaşana kadar pişirin.
İyice yıkanıp süzülmüş domates ve soğanı rendeleyin. Maydanozla naneyi iyice yıkayıp süzün, ince ince kıyın. Bu sebzelerin üzerine biber püresini, yoğurdu, kekik, karabiber ve tuzu ilave edin. Üzerine azar azar un koyarak yoğurmaya başlayın. Sert bir hamur kıvamına gelene kadar yoğurun.
Hamurun rahatça sığabileceği büyüklükte bir tencereye yerleştirin. Üstüne kapağını örtün.
5 gün boyunca her gün biri sabah, biri akşam olmak üzere hamuru iki kez yoğurun. Hamur ıslaklaştığında üzerine biraz un yedirerek yoğurun. 5 gün boyunca hamur kendiliğinden mayalanmaya ve kabarmaya başlamış olacaktır. Hava yeteri kadar sıcaksa beşinci gün hamur ele yapışmamaya başlar, kendiliğinden sertleşir. Bu kıvama geldiğinde kurutma için hazır demektir.
Balkon veya teras gibi güneş alabilecek geniş bir alanı sabah erkenden yıkayıp kurumasını bekleyin. Üzerine temiz bir çarşaf serin. Tarhana hamurundan avuç büyüklüğünde parçalar kopararak çarşafa yan yana dizin.
Bu parçalar güneşte kurudukça tersyüz edin, elinizde daha küçük parçalara bölün. Sıcak havada bir günde kuruyabilir. Eğer kurumamışsa akşam evin içine alıp sabah tekrar güneşe serin.
Kurumuş tarhanaları elinizde ovarak ve kevgirden geçirerek ince bulgur veya irmik boyunda ufalayın. Toz tarhana elde etmek isterseniz mutfak robotundan çekebilirsiniz.
Ufalanmış tarhanayı geniş tepsilere serin. Bir iki güneşte kurumaya bırakın. Hava yeteri kadar sıcak değilse düşük ısılı fırında yarım saat kadar fırınlayabilirsiniz.
Bez torbalara doldurup serin ve havadar bir yerde saklayın. Rutubetli bir yerde yaşıyorsanız buzdolabında da muhafaza edebilirsiniz.
aylin kurtulan
aylnkaan@gmail.com
http://www.facebook.com/profile.php?id=1013527935
Merhaba önce annem usulü tarhana tarifimi veriyorum:
YanıtlaSilMALZEMELER
1,5 kg. kuru soğan
1,5 kg. taze kırmızı biber
2 kg. domates
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
1/2 çay bardak tuz
1 tepeleme yemek kaşığı tuz (hamuruna)
2 kg. süzme yoğurt
Aldığı kadar un
HAZIRLANMASI:
1-Soğanları halka halka doğrayıp tencerenin dibine dizin.Üzerine 1 parmak eninde doğradığınız kırmızı biberleri, küp küp doğradığınız domatesleri yerleştirin.Yıkanmış maydanoz ve dereotlarını doğramadan demet halinde en üste yerleştirin.Üzerine tuzu serpin ve kapağı kapalı halde en kısık ateşte kaynamaya bırakın.Kaynamaya başladıktan sonra kapağını açın.İyice piştikten sonra demet halindeki maydanoz ve dereotunun suyunu elinizle süzüp atın ve tencereyi bir kenarda iyice soğuyuncaya kadar bekletin.
2-Malzemeniz iyice soğuduktan sonra kevgirden geçirin ve geriye kalan posayı atın.
3-Unu bir kaba boşaltın ve ortasını havuz biçiminde açın.İçine süzme yoğurdu,tuzu ve kevgirden geçirilmiş malzemeyi ilave edip yoğurun.Hamurunuzun kıvamı çok sert olmalı!Hazırladığınız hamuru oldukça derin bir mutfak kabına yerleştirin,mutfak kabının üzerini temiz bir bezle örtün ve 10 gün boyunca sabah-akşam 2-3 dk. yoğurun.(Soğuk havalarda 12-13 gün boyunca yoğurun.)
4-10 gün boyunca süren yoğurma işleminizi de tamamladıktan sonra, ayakaltı olmayan bir yere temiz büyükçe bir örtü serin.Örtüye, hamurunuzdan parçalar kopartıp avucunuzun içi ile yassılaştırarak dizin.
NOT:Koparttığınız parçalar ne kadar küçük olursa kurutma ve ufalama işleminiz de o kadar kolay ve başarılı olur.Büyük parçalar halinde kurumaya bırakırsanız dışı kolay kurur ama içi yaş kalır.Dolayısıyla ufalamakta güçlük çekersiniz.)
5-Örtüye dizme işleminiz bittikten sonra, yaklaşık 12 saat ön yüzünü kurumaya bırakın.Daha sonra tersini çevirin ve yine 12 saat kadar kurutun.
NOT:Kurutma işlemi hava sıcaklığına göre değişebilir.Kuruyup kurumadığını anlamak için bir parçayı avuçlarınızın içine alın ve ufalamaya çalışın.Elinize yapışmadan un haline geliyorsa bir sonraki işleme hazır demektir.
6-Kuruttuğunuz parçaları toplayın ve mutfak robotu yardımıyla ufalayın.
NOT:Tarhananızı küçük poşetlere koyup dondurucuda veya buzdolabında daha uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
sitede satılan 3 ürün: kızııcık tarhanası, erişte,acılı tarhana. Sitede sayfayı ekledim ve kampanyayı face'de duyurdum: http://www.facebook.com/profile.php?id=100000900175529
DUYGU EKİCİ dduygu22@hotmail.com
merhaba
YanıtlaSiltarhana babayı facede beğndim
bütün ark. ödnerdim
ürünlerin ismi
KIZILCIK TARHANASI-UŞAK KADIOĞLU SUCUK-MANTARLI ACISIZ TARHANA
kampanyayı facemde duyurdum
http://www.facebook.comhttp://www.facebook.com/profile.php?id=100000905018356
MALZEMELER
un
3-4 kg domates
1 kg süzme yoğurt
1 adet mayalı ekmek hamuru
1 demet maydanoz
1/2 kg sivri biber (tatlı ya da acı olabilir)
2 demet taze nane
tuz
HAZIRLANIŞI
Domates, biber, maydanoz ve taze naneyi yıkayıp, ince ince doğrayın. Buna mayalı ekmek hamuru, yoğurt ve tuzu ilave edip kanştırın. Ayva kabuğu da katarak hoş kokulu ve mayhoş bir tat elde edebilirsiniz. Elenmiş un ile katı bir hamur yapın, cam veya çelik bir kaba koyup üzerini kapatın ve 6-7 gün bekletin. Hergün yoğrun, sulanırsa un ilave edinr. Süre dolunca bir örtü üzerine küçük parçalar halinde dökülün. Biraz kuruyunca daha da ufalayın. Son olarak kevgirden geçirip gölgede iyice kurutun. Bez bir torbaya koyup saklayın.
ÖZNUR GÖKDEMİR
sweetcurse5880@hotmail.com
Merhaba izleyicin oldum önce tarhana tarifimi vermek istiyorum:
YanıtlaSil1 kilo kuru soğan..yarım kilo kırmızı salçalık biber..Acı kırmızı biber(miktarı keyfe göre..1/2 kilo)..Birer demet dereotu nane maydanoz..Bolca sarmısak.(yarım kafa uygun)..Bir kilo domates kabukları çekirdekleri ayıklanmış...biberlerin de çekirdeklerini temizlemekte fayda var.
Acı biber az suda kaynatılacak..Robotta çekilecek.
Soğan robottan geçirilip pişirilecek..Sarmısak çekilip eklenecek..
Dereotu nane maydanoz robottan geçirilecek. Domatesler de..Hepsi aynı kapta biraz daha pişirilecek.
(Bulunursa tarhana otu da katmak gerekiyor.)
Ateşten alınarak bir kilo yoğurt karıştırarak katılacak..
(Ateşteyken malzeme eğer biraz su katarsanız..Yoğurt eklediğinizde, malzemenin acılı nefis bir suyu oluyor..Buna böce denir..Süzüp içmenin tadı bambaşka.. Ben dolapta tutuyorum suyunu, arasıra içmek için.)
Suyunu da içtikten sonra, kıvamlı bir hamur elde edene kadar un eklenecek.
8 kilo kadar un katmanız gerekebilir. Bu kadarı da çok derseniz ölçülerde azaltma yapabilirsiniz..
büyük bir kapta üstü örtülerek mayalanamaya bırakılacak. İki gün yeterli. arasıra karıştırılacak.Hamur kabaracak iyice.
Temiz bir örtüye parçalar halinde serilecek, gölgede kurumaya başlayacak .Arasıra parçalar bölünecek, çevrilecek hızlı kuruması için..
ceviz iriliğe kadar küçülüp kıvamı uygunlaşınca, robotta un haline getirilecek..
İyice kuruyup nemini kaybedene kadar, günlerce gölgede karıştırılarak kurutulacak. Geniş bir tepside, tamamen kuruduktan sonra kavanozlara doldurun afiyet olsun.
Sitede satılan 3 ürün:kızılcık tarhanası,ev yapımı salça ve yaş tarhana.
Bloğunu izlemeye aldım sayfayı ekledim arkadaşlarıma önerdim.Face'de kampanyayı duyurdum: http://www.facebook.com/home.php?#!/profile.php?id=1019752803
HÜMEYRA AKPINAR humeyragundogdu@hotmail.com
mrb kampanyayı facede duyurdum
YanıtlaSilhttp://www.facebook.com/#!/profile.php?id=100001553970299
en çok acılı tarhana
erişte
mantarlı tarhanayı beğendim
tarif olarak da
6 yemek kasigi toz tarhana
biraz margarin ve sivi yag
az kuru nane
bir kasik salca
1 litre(5 bardak) su
tuz
istege gore karabiber ,pul biber
tencereye yagi alip nanaeyi atip kizartiyoruz ,salcasini at biraz kavur azcik su kat ,sonra tarhanalarida koy karistir
icine suyunu yavas yavas ilave ederek karistir kaynadikdan sonra 10 dk kisik ateste kaynat
en son tuzu at istege gore baharatini at kuru ekmekle servis yap
gülşen uysal
gulsen.1981@hotmail.com
tencerede yağ, yeşil biber, domates rendesi, sarımsak, salça iyice kavrulduktan sonra üzerine bolca su kunulur ve kaynamaya bırakılır. Diğer tarafta tarhana bir kase içinde su ile iyice açılır. Tencerede kaynayan sudan biraz alınarak tarhananın içine koyarak iyice karıştırılıp, tencereye dökülür. Sürekli karıştırarak pişmesi sağlanıp, tuz ve baharatlar ilave edilir.
YanıtlaSilbu tarifim diğer şartlarda tamam
uşak kadıoğlu sucuk,kızılcık tarhanası,mantarlı acısız tarhana
bizim yörede tarhana biraz daha farklı yalnız süzme yoğurt ve yarma buğday ile yapılandan bende onun tarifini vermek istiyorum
YanıtlaSil1 kg yarma buğday
3 kg süzme yoğurt
tuz
buğday iyice işirilip soğutulur tamamen soğuduğundan emin olduktan sonra yoğurt ve tuz eklenerek karıştırılır
daha sonra kaşıkla lokma gibi alınıp tepsiye yada bez sofaraya dizilerek kurutulur
tamamen kuruyan tarhanalar bez torbada muhafaza edilir.
pişirirken ise
1 gece önceden ılık suda ıslatılır ve karıştırılmaz
ertesi gün su süzülüp yumuşayan tarhanalar yoğurulup yine ılık su eklenerek yarım saat pişirilir üzerine kızgın yağ ve nane eklenir
sıcak servis yapılır
diğer şartlarda tamam
kızılcık tarhana acı tarhana ve erişte beğendiklerim
nilgün çetin
yaprak.184@hotmail.com
Ben de kendi yöreme ,Afyona ait bir tarhana tarifini paylaşmak istiyorum , yıllardır hep kendim yapmaya üşenip memleketten hazır tedarik ederdim , oysa yapımı un tarhanasına kıyasla oldukça kolaymış , bu yıl kendim hazırladım ve tarifim şöyle :
YanıtlaSilGöce Tarhanası
Malzemeler :
2 buçuk kg süzme yoğurt
2 kg göce ( buğday kırığı bazı yörelerde ise unlu bulgur diye satılıyor)
3 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı kaya tuzu
Hazırlanışı :
Tüm malzemeler geniş bir leğende yoğrulur ve ağzı kapatılarak 2 gece bekletilir , 2 günün sonunda kaşık yardımı ile hamurdan küçük küçük parçalar alınarak bir sofra bezine dizilir , ara ara alt üst etmek sureti ile tercihen açık havada bir gün kurumaya bırakılır , hafif kurumaya yüz tuttuğu anda tarhanayı el ile ufalamak gerekiyor , iyice kuruduğu anda ufalanması pek mümkün olmuyor çünkü..
Ufalanmış olan tarhana tekrardan sofra bezine serilerek yaklaşık 6 - 7 gün iyice kurutulur
Kurumuş olan tarhanamızı kavanozlara kaldırmadan önce arzu ettiğimiz ölçüde kuru nane karıştırıp kaldırabiliriz , ya da sade bir şekilde kavanozlanan tarhanamıza naneyi çorbayı pişirirken de ilave etmemiz mümkün…
Tarhanamız hazır, artık bir çorba pişirip tadına bakmaya geldi sıra :))
Hastalara Şifa Tavuk Sulu Göce Tarhanası Çorbası ( favori çorbam olur kendileri :) )
Malzemeler :
5 su bardağı tavuk suyu
4 tepeleme yemek kaşığı göce tarhanası
arzu edilen miktarda tuz ve nane kurusu
Hazırlanışı : Göce tarhanası, tuz ve nane soğutulmuş tavuk suyuna ilave edilir ve kaynayana kadar karıştırılır , kaynadıktan sonra altı kısılarak yaklaşık 25 – 30 dk pişirilir ve afiyetle yenilir..
Kampanya için tüm şartlar tamam ..
Facebook profilimde kampanyayı paylaştım: http://www.facebook.com/?ref=home#!/profile.php?id=1168904692
kızılcık tarhanası
yaş tarhana
erişte
Kerman Ataş
k_atash@hotmail.com
öncelikle bloğumda yayınladım
YanıtlaSilhttp://bizbizekampanyalar.blogspot.com/2010/11/papatya-diyari-ve-tarhana-babadan.html
sitede satılan 3 ürün
uşak kadıoğlu sucuk
yaş tarhana
susam ve haşhaş ezmesi
arkadaş olarak facete ekledim
Bir egeli olarak ege usülü tarhana tarifi veriyorum
1 kilo kuru soğan..yarım kilo kırmızı salçalık biber..Acı kırmızı biber(miktarı keyfe göre..1/2 kilo)..bBirer demet dereotu nane maydanoz..Bolca sarmısak.(yarım kafa uygun)..Bir kilo domates kabukları çekirdekleri ayıklanmış...biberlerin de çekirdeklerini temizlemekte fayda var.
Acı biber az suda kaynatılacak..Robotta çekilecek.
Soğan robottan geçirilip pişirilecek..Sarmısak çekilip eklenecek..
Dereotu nane maydanoz robottan geçirilecek. Domatesler de..Hepsi aynı kapta biraz daha pişirilecek.
(Bulunursa tarhana otu da katmak gerekiyor.)
Ateşten alınarak bir kilo yoğurt karıştırarak katılacak..
(Ateşteyken malzeme eğer biraz su katarsanız..Yoğurt eklediğinizde, malzemenin acılı nefis bir suyu oluyor..Buna böce denir..Süzüp içmenin tadı bambaşka.. Ben dolapta tutuyorum suyunu, arasıra içmek için.)
Suyunu da içtikten sonra, kıvamlı bir hamur elde edene kadar un eklenecek.
8 kilo kadar un katmanız gerekebilir. Bu kadarı da çok derseniz ölçülerde azaltma yapabilirsiniz..
büyük bir kapta üstü örtülerek mayalanamaya bırakılacak. İki gün yeterli. arasıra karıştırılacak.Hamur kabaracak iyice.
Temiz bir örtüye parçalar halinde serilecek, gölgede kurumaya başlayacak .Arasıra parçalar bölünecek, çevrilecek hızlı kuruması için..
ceviz iriliğe kadar küçülüp kıvamı uygunlaşınca, robotta un haline getirilecek..
İyice kuruyup nemini kaybedene kadar, günlerce gölgede karıştırılarak kurutulacak. Geniş bir tepside, tamamen kuruduktan sonra kavanozlara doldurun afiyet olsun.
slm.siteden beğendiğim ürünler;
YanıtlaSilev ekmeği,erişte ve kızılcık tarhanası oldu.
eşim tarhanayı çok güzel yapar.ondan bildiğim kadarıyla salça ile kıymayı yağda kavuruyor ve üzerine su eklıyor.su kaynayınca da tarhanayı içine eklıyor.bence en güzel tarhana tarifi u.tabi baharatı da eklemeyı unutmamak lazım.
http://www.facebook.com/profile.php?id=100001691797589
adem doğan
frezya29@hotmail.com
Merhaba şartlar tamamdır.
YanıtlaSil-facebookta tarhana babayı begendim.
-tarhana tarifim
kızılcıklı tarhana
MALZEMELER
1 Adet Soğan
1/2 Çorba Kaşığı Margarin
4 Su Bardağı Soğuk Su
5 Çorba Kaşığı Kızılcıklı Tarhana
5 Diş Sarmısak
Tuz
YAPILIŞI
Soğanı ince doğrayın. Bir tencerede yağı eritip soğanları pembeleştirinceye kadar kavurun.
4 su bardağı soğuk suda tarhanayı ezip tuzla birlikte soğanları ilave edin.
Devamlı karıştırarak pişirin.
Sarmısakları havanda dövün. Çorbayı ateşten indirmeden önce sarmısağı ekleyip bir iki taşım kaynatın. Sıcak olarak servis yapın.
-tarhana babanın sitesinden begendigim ürünler
kızılcık tarhanası
yaş tarhana
ve susam ve haşhaş ezmesi
facebookta kampanyayı duyurdum http://www.facebook.com/profile.php?id=100000215036960
blogunun da izleyicisiyim.
Sümeyye Özten
gullu.25@windowslive.com
Merhaba izleyicinizim.Kampanyanızı facebookta paylaştım.http://www.facebook.com/profile.php?id=100001005316287 Facebookta Ayşenur EREK adıyla ekledim.Sitedeki ürünler;kızılcık tarhanası,yaş tarhana,susam ve haşhaş ezmesi.Tarhana yapımı;MALZEMELER:
YanıtlaSil2 adet domates
2 adet kırmızı biber
2 adet çarliston biber
1 adet kurusoğan
1 kase haşlanmış nohut
1 kase süzme yoğurt
Aldığı kadar un
YAPILIŞI:
1- Nohutları bir gece önceden suya koyup bekletin. Ertesi gün haşlayıp suyunu süzün. Bütün sebzeleri iyice yıkayıp temizleyin.
2-Sebzeleri iri parçalar halinde doğrayın. Üzerine 1,5 su bardağı su ekleyip ocağa koyun.
3- Sebzeleri iyice yumuşayıncaya kadar pişirip ocaktan alın.
4-Haşlanmış olan nohuta pişen sebzeleri ekleyip rondodan geçirin. Bu aşamada ince tel süzgeçtende geçirebilirsiniz. Ama ben sebzelerin kabuklarını atmak istemediğim için rondodan geçiriyorum. Merak etmeyin daha sonra bu kabuklar çorbanın üstünde yüzmüyor çünkü çok uzun aşamalardan geçeceği için görünmez hale geliyorlar.
5-Rondodan geçen sebzelerle koyu bir püre elde edin.
6-Bu püreye süzme yoğurt ekleyip elinizle iyice karıştırın.
7-Püreye aldığı kadar un ekleyip sertçe bir hamur elde edin. Bu hamuru büyükçe bir kaba koyup üstünü bezle yada kapakla örtün. Bu şekilde yaklaşık 5-7 gün kadar bekleyecek. Ne kadar uzun süre beklerse o kadar ekşi bir tarhana elde edersiniz. Bu süre zarfında tarhananız mayalanacağı için çokça kabaracak. Hergün sabah akşam yumruklarınızla tarhanayı yoğurup içindeki havayı çıkarmanız gerekiyor. Tarhananın kabarması durup güzel bir tarhana kokusu duyduğunuz zaman olmuş demektir. 1-Mayalanması biten tarhanayı elinizle yada bir kaşık yardımıyla küçük parçalara bölüp temiz bir bez üzerine yayın. Oda ısısında direk güneş görmeyen havadar bir yerde ara sıra önünü arkasını çevirerek kurutmaya çalışın.
2-Elinizle ufaladığınızda parmaklarınıza yapışmıyorsa hamurları biraz daha ufalayın. Bu işlem daha kolay kuruması ve rondodan geçirirken kolaylık olması için.
3-Biraz daha kuruyan tarhananızı daha da küçültüp ara sıra karıştırarak kurutmaya devam edin.
4-İyice kuruyan tarhanayı rondodan geçirerek temiz bir bez üzerine yayın. Gelip geçtikçe karıştırarak iyice kurumasını sağlayın.2-3 gün oda ısısında kurutup cam kavonozda yada bez torbalar içinde saklayın
ayşenur erek ereknur@mynet.com
selam sitenin izleyicisi oldum face sayfasını beğendim tarhama tarifim şudur, Sütlü Tarhana
YanıtlaSilMalzemeler:
- 4 dolu yemek kaşığı hazır tarhana
- 6 su bardağı su
- 2 su bardağı süt
- 50 gr. tereyağı
- tuz, karabiber, pulbiber
Hazırlanışı:
Derin bir tencereye tarhana, su ve sütü alıp karıştırarak kaynatın. Kaynadıktan sonra terayağını ekleyin ve sürekli karıştırarak koyulaşana kadar orta ateşte pişirin. Kıvamı çok koyu olursa su ya da süt ilave ederek kıvamı ayarlayın. Tuzunu, karabiberini ilave edin. Bir miktar tereyağını kızdırıp pulbiberi yakarak çorbanın üzerine gezdirin ve servis yapın. afiyet olsun face sayfamda kampanyayı duyurdum http://www.facebook.com/profile.php?id=829951519 feride ismailoğlu feride28@gmail.com sitede beğendiğim ürünler
kızılcık tarhanası
yaş tarhana
mantarlı acısız tarhana
Bu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilmerhaba,izleyicin oldum,kampanyayı facede duyurdum.
YanıtlaSilhttp://www.facebook.com/?ref=home#!/profile.php?id=100000567302534
siteyi ziyaret ettim
ev yapımı salça
kızılcık tarhanası
ev ekmeği
anne tarhanası
MALZEMELER
1,5 kg. kuru soğan
1,5 kg. taze kırmızı biber
2 kg. domates
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
1/2 çay bard. tuz
1 tepeleme yemek kaşığı tuz (hamuruna)
2 kg. süzme yoğurt
Aldığı kadar un
HAZIRLANMASI:
1-Soğanları halka halka doğrayıp tencerenin dibine dizin.Üzerine 1 parmak eninde doğradığınız kırmızı biberleri, küp küp doğradığınız domatesleri yerleştirin.Yıkanmış maydanoz ve dereotlarını doğramadan demet halinde en üste yerleştirin.Üzerine tuzu serpin ve kapağı kapalı halde en kısık ateşte kaynamaya bırakın.Kaynamaya başladıktan sonra kapağını açın.İyice piştikten sonra demet halindeki maydanoz ve dereotunun suyunu elinizle süzüp atın ve tencereyi bir kenarda iyice soğuyuncaya kadar bekletin.
2-Malzemeniz iyice soğuduktan sonra kevgirden geçirin ve geriye kalan posayı atın.
3-Unu bir kaba boşaltın ve ortasını havuz biçiminde açın.İçine süzme yoğurdu,tuzu ve kevgirden geçirilmiş malzemeyi ilave edip yoğurun.Hamurunuzun kıvamı çok sert olmalı!Hazırladığınız hamuru oldukça derin bir mutfak kabına yerleştirin,mutfak kabının üzerini temiz bir bezle örtün ve 10 gün boyunca sabah-akşam 2-3 dk. yoğurun.(Soğuk havalarda 12-13 gün boyunca yoğurun.)
4-10 gün boyunca süren yoğurma işleminizi de tamamladıktan sonra, ayakaltı olmayan bir yere temiz büyükçe bir örtü serin.Örtüye, hamurunuzdan parçalar kopartıp avucunuzun içi ile yassılaştırarak dizin.
NOT:Koparttığınız parçalar ne kadar küçük olursa kurutma ve ufalama işleminiz de o kadar kolay ve başarılı olur.Büyük parçalar halinde kurumaya bırakırsanız dışı kolay kurur ama içi yaş kalır.Dolayısıyla ufalamakta güçlük çekersiniz.)
5-Örtüye dizme işleminiz bittikten sonra, yaklaşık 12 saat ön yüzünü kurumaya bırakın.Daha sonra tersini çevirin ve yine 12 saat kadar kurutun.
Hellim Peynirli Tarhana Çorbası
Malzemeler :
1 su b. ev tarhanası
1 çorba k. tereyağı
1 çorba k. biber püresi
1 biber
su, tuz
ÜZER İÇİN:
Hellim peyniri
Hazırlanışı :
Tencereye 1 çorba kaşığı tereyağını alın.Üzerine ince kesilmiş biberi ilave edin.Üzerine 1 su bardağı tarhana ilave edin.Üzerine biber püresi ilave edin ve sürekli karıştırın.Üzerine ilk önce soğuk su daha sonra sıcak su ilave edin.Hellim peyniri küp olarak kesin.
Tavaya sıvıyağ ilave edin.Hellim peynirleri tavada kızartın.Servis tabağına tarhana çorbasını alın.Üzerine kızarmış hellim peynirlerini ilave edip sıcak olarak servis edin..
gülay cemek
n-a-z128@hotmail.com
izleyicinizim,tarhana baba facebook sayfasını eklemiştim,sitede begendiğim ürünlerden 3 tanesi Uşak Kadıoğlu Sucuk,Mantarlı Acısız Tarhana,Ev Yapımı Domates ve Tatlı Biber Salçası
YanıtlaSilkampanyayı paylaştım
http://www.facebook.com/profile.php?id=100000028790347
En güzel tarhana anneannemin yaptığı tarhanadır.Kendi bahçesinde yetiştirdiği domatesi kendi buğdayından yaptırdığı unu kullandığı içinmidir bilmiyorum fakat bu yaşıma kadar anneannemin tarhanasından daha güzelini yemedim.Annem de anneannemden sonra tanıdığım en lezzetli tarhanayı yapan kadındır.Anneannem öyle birsürü malzeme de kullanmazdı.Hatırladığım kadarıyla;
büyükce bir kasede birkaç kaşık tarhanayı koyup karıştıra karıştıra eritirdi.Başka bir kapta domatesle ufacık doğradığı 1 diş dövülmüş sarmısağı iyice kavurup,üzerine soğuk su ekler ve ayrı bir yerde erittiği tarhanayı da ekleyip,tuz katıp sürekli karıştırarak iyice kaynayana kadar pişirirdi.Pişmesine yakın da üzerine nane koyardı.
Annem de tarhanayı böyle yapar,bende birkaç kez denedim fakat tarif aynı olsa da tadı aynı olmuyor
Merhaba canım izleyicinim.
YanıtlaSilkampanyayı duyurdum..http://www.facebook.com/profile.php?id=100001171717016
Sitedeki ürünler
1)Meşhur ERİŞTE 2)BEBEK TARHANASI 3)acılı TARHANA 4)KIZILCIK TARHANASI (en sevdiğim)
en Güzel tarhana,5 bardak suya 4 çorba kaşığı tarhana ıslatarak karıştırıp bir kenara konur.Tencereye yarım çorba kaşığı salça, az miktarda sıvı yağ ve tuz koyarak hafif ateşte karıştırarak sıvı yağın kızmasını bekleyın. Sonrasında bu karışımın üzerine önceden 5 bardak suya 4 çorba kaşığı ıslatılarak beklettiğimiz karışımı boşaltın ve hafif ateşte göbek atımı tabir edilen kaynamaya kadar karıştırılır...
İnşallah kazanırım,bu sene tarhana yapan olmadı .
Meryem Yılmaz
aliegem@gmail.com
300.İzleyicin oldum :))
YanıtlaSilkampanyayı facemde duyurdum.http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fpapatyadiyarinda.blogspot.com%2F2010%2F11%2Ftarhana-babadan-5-kisiye-icinizi.html&h=ba7c9
http://www.facebook.com/profile.php?id=100001422309597
Tarhana Baba sitesindeki 3 ürün
1-Yaş Tarhana
2-Ev yapımı Domates ve biber salçası
3-Uşak Kadıoğlu Sucuk
tarhana babayı facebook sayfasını ekledim.
En Güzel tarhana yapımı
Öncelikle Mevsiminde alacaksın,Domatesini,Biberini güzelce yıkadıktan sonra,Kırmızı biber, domates, soğan, yoğurt, maydanoz, nane, aldığı kadar un...
yoğurup Dinlendireceksin...7 gün hamuru bekletip,aynı gün bir sabah bir akşam yoğuracaksın.Temiz bir çarşafta Güneşte kurutacaksın.Ara ara ters düz edip,kuruyan tarhanayı elekten geçirip ufalayacaksın,Robottan geçmez Tarhana özelliği gider...
İyice kurutup bez torbaya asıp evinde tutacaksın...
Çorbası nasıl yapılır dersen,
en önemli nokta,sıcak suda eritip,kaynayan salçalı suya atıp tel çırpmayla devamlı karıştıracaksın...
Afiyet Olsun
naile bakırhan
nilyanaile@gmail.com
Merhaba şartları yerine getirdim.
YanıtlaSil1-facebookta tarhana babayı begendim.
2-tarhana tarifim
sucuklu tarhana
MALZEMELER
6 Çorba kasigi tarhana
200 gr sucuk
1 Çorba kasigi salça
1 Çay bardagi misirözü yagi
7-8 Su bardagi su
Yeteri kadar tuz
YAPILIŞ TARİFİ
Tencereye yagi alin.
Küçük dogranmis sucuklari ekleyip, kavurun.
Tarhanayi da kavrulan sucuklarla 1-2 sefer çevirin.
Sicak suyu yavas yavas tarhanaya ilave edin.
Salçayi da ekleyip, koyulastirin.
Kisik ateste kaynamaya birakin.
10 Dakika kaynatip, ocaktan alin.
Üzerine rendelenmis kasar peyniri serpin ve servis yapin.
NOT : Tarhananin koyulugunu arzunuza göre ayarlayabilirsiniz.
Verilen ölcüden daha az veya daha çok su ilave edilebilir
3-siteden begendigim 3 ürün
-uşak kadıoglu sucuk
-susam ve haşhaş ezmesi
-takribi 1300 grlık ev ekmeği
kampanyanızıda facebookta duyurdum http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=1059639393
blogunuzun izleyicisiyim
Selçuk Özten
sozten5@hotmail.com
merhabalar
YanıtlaSilkaç keredir yazıyorum benim yaramazlardan birisi bir tuşa basıyor yazdıklarım uçuyor. ama ben yılmadım bu sefer başarıcağım inşallah :)
ikizlerim bir yaşındalar ve tarhanaya bayılıyorlar hele birde tarhana babanın tarhanası olunca keyifle içiyor kuzularım.
şartları tamamladım face te katıldım siteyi gezdim kızılcık tarhanası susam ve haşhaş ezmesi ve yaş tarhana dikkatimi çeken ürünler arasında.
facete duyurdum http://www.facebook.com/profile.php?id=100001155014295.
çorba yapımımıma gelince
yarım yemek kaşığı tereyağı
1 soğan
5 su bardağı su
5 yemek kaşığı tarhana
tuz
sosu için:
tereyağı
bir tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı pul biber
sirke
sarımsak
1. soğanı rendeleyin. yarım yemek kaşığı tereyağı ile kavurun. 5 su bardağı soğuk suda 5 yemek kaşığı tarhanayı ezin ve soğanlara ilave edin. devamlı karıştırarak kaynayana kadar pişirin. kaynayınca tuzu ekleyin.
2. sosu için tereyağını eritin. önce naneyi ekleyip 1-2 kez çevirin. ardından pul biberi ekleyip karıştırın. tabaklara aldığınız çorbalara tereyağlı sos, sarımsak ve sirke ekleyerek servis yapın.
Ayşe Dokuz
aysemdokuz@gmail.com
sitede en beğendiğim ürünler
YanıtlaSilMantarlı acısız tarhana
Yaş tarhana
kızılcık tarhanası
Yaş Tarhana Tarifi
önce 3-4 kaşık tarhana ılık suda ıslanır.
2 yemek kaşığı tereyağında bir yemek kaşığı salça kavrulur. 5 bardak su ilave edilir. içine bir diş dövülmüş sarımsak ; tuz karabiber eklenir.
çorbamızın suyu kaynayınca tarhana tencereye dökülür ve topaklanmaması için sürekli karıştırılır. bir kaç taşım kaynatıldıktan sonra altı kapatılır.
kırmızı biber tereyağı kızdırıp servis esnasında çorbamızın üstüne konup afiyetle yenir.
face de duyurdum kampanyayı
http://www.facebook.com/?ref=logo#!/hgk.incesaz
incesaz79@gmail.com
canım merhaba
YanıtlaSilfacede beğendim sitede inceledim tarhanada bu kadar çeşit oluyormu çok şaşırdım açıkçası mantarlı kızılcık vede yaş tarhanayı denemek isterim açıkçası evimde hiç tarhana pişirmedim tarifide şimdi netten alıp yazsam ayıp olur katılabilirmiyim tarif yazmadan bilmiyorum katılamassamda silersin canım
Inciser Sakar
http://papatyadiyarinda.blogspot.com/2010/11/tarhana-babadan-5-kisiye-icinizi.html
merhaba
YanıtlaSilfacete gruba katıldım şefikanur büyüksarı olarak. siteyi inceledim yaş tarhana kızılcık tarhana domates salçası erişte satılan ürünler arasında.
Malzemeler :
6 yemek kaşığı tarhana
1 litre (5 su bardağı) su yada et suyu
1 çorba kaşığı domates salçası
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
lezzeti arttırmak için varsa yarım kaşık biber salçası
Tuz
isteğe göre 1 diş sarımsak
Yapılışı :
Salça,dövülmüş 1 diş sarımsak ve yağı çorbayı pişireceğiniz tencereye alın. Kokusu çıkana kadar kavurun tarhana ve suyu ilave edin. (Et suyu bana ağır geldiği için, sade su kullanıp içine 1 adet bulyon atıyorum.) Kaynayıp istediğiniz koyuluğa gelene kadar karıştırarak pişirin.
Not: Çorba artarsa bir gecede iyice koyulaşacaktır, minimum yarım su bardağı su ekleyerek kaynatırsanız eski kıvamına dönecek ve lezzetini koruyacaktır.
Şefikanur büyüksarı
kirmizigulum@gmail.com
slm şartlar tmm cnm
YanıtlaSilface lnkm
http://www.facebook.com/profile.php?id=100001732830577
3 ürün
yaş tarhana
mantarlı acısız tarhana
erişte
tarhana tarifim ise
Malzemeler:
5 kilo yoğurt
2 kilo döğme
1 su bardağı kekik
1 çay bardağı çörekotu
tuz.
Hazırlanışı: Döğmeyi bir tencerede iyice yumşayana kadar pişiriyoruz. Piştikten sonra suyu kalmışsa içinde süzüyoruz. Ve soğumaya bırakıyoruz. Çok soğumadan yoğurtla karıştırıyoruz. Baharatları ve tuzu ilave edelim. Tuzu damak tadına göre ayarlayablirsiniz. Karıştırdığımız harcı bir kapta ağzı kapalı olarak 24 saat bekletelim. Böylece tarhanamızın ekşi bir tat olmasını sağlayacağız. Yoğurt ekşidikçe tarhana da ekşi olacaktır. 24 saat bekletilan karışım çiğ denilen tarhana serilen yüzeye serilir. Ama çiğ bulamıyorsanız sinilere dökerek istediğiniz incelikte kurutabilirsiniz. Yaklaşık 7 gün tarhananın kuruması için yeterlidir. Tabi bu süre havanın nemine göre de değişir. Kahramanmaraş ve nem oranı düşük yerlerde 3 -5 günde kurutulur.
tugba çiftci
adyghe-kizi01@hotmail.com
Slm,sitede beğendiğim ürünler..Uşak Kadıoğlu sucuk,kızılcık tarhana ve erişte..Bloğumda duyurdum.http://reyhanlahersey.blogspot.com/2010/11/bloglardan-hediyeler-kasim.html
YanıtlaSil